Възрастен мъж даде 6500 лева на ало измамници

Служители на РУ Монтана издирват извършител на телефонна измама. На 13.12.2022 г. около 18,30 ч. неизвестен позвънил на домашния телефон на 85-годишен жител на монтанското село Белотинци. Мъжът се представил за полицейски служител и поискал съдействие за залавяне на група извършители на кражби и убийства. Потърпевшият се съгласил да окаже парична помощ и предал номера на мобилния си телефон, за да поддържат връзка.

След направена уговорка около 21,00 ч. възрастният мъж взел от дома си сумата от 6 500 лв, извикал такси и пристигнал в гр. Монтана, като по указания на мнимия полицай оставил на тротоара на ул. „Сирма войвода“, пред портала на болнично заведение, кожено портмоне с паричната сума и се отдалечил. По случая в РУ Монтана е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК.

От полицията напомнят: при телефонно обаждане с искане на пари – сигнализирайте на 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Измамниците действат по познатите сценарии – „съдействие на полицията за залавяне не престъпници“ и „нужда от пари за медицинска помощ на близък“. Те обаче са находчиви, изобретателни и винаги могат да променят сюжета на измамата. Много ловко спекулират с доверчивостта на възрастните, с готовността им да помогнат на полицията и с безрезервната им привързаност към близки и роднини.

Затова от полицията отново напомнят: не правете плащания под какъвто и да било предлог, след поискани парични суми в телефонен разговор. Потърсете близките си, споделете с приятели, сигнализирайте на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР.

Никога не давайте пари на непознати под какъвто и да било предлог.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.