Дунавско хоро – само срещу платени авторски права (ВИДЕО)

Дунавско хоро

Една от емблемите на Нова година – Дунавското хоро, може да се превърне в лукс. Ако не бъдат платени авторските права, общините нямат право да пускат произведението на Дико Илиев. Предупреждението е на МУЗИКАУТОР – сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

Слушането на Дунавското хоро може да се превърне в история, ако всяко негово публично изпълнение не бъде уредено според Закона за авторското право. От МУЗИКАУТОР, която урежда именно авторските права, напомнят, че произведението на Дико Илиев не е фолклорна музика, а лична композиция.

„Дунавкото хоро“ можем да го сменим с много други. Но според мен не е редно и трябва по някакъв това нещо да се преразгледа и оправи, защото цялото творчество на Дико Илиев се е превърнало в народно”, заяви Пламен Крумов, ръководител на оркестър „Виво Монтана“.

От МУЗИКАУТОР обаче са категорични – макар и на фолкорна основа, произведенията на Дико Илиев са авторски творби.  А правата им са защитени до 2056 година.

 „Ако спрем да изпълняваме „Дунавско хоро“, само след няколко години Дико Илиев ще бъде забравен.  На Нова година ще го изсвирим, като за последно. На наша отговорност”, твърди Пламен Крумов, ръководител на оркестър „Виво Монтана“.

В първите минути на всяка нова година по  площадите у нас  звучи  „Дунавското хоро“. Но местната власт трябва да плати за това, казват от МУЗИКАУТОР.

„Каква е тяхната заслуга, за популяризирането на творческите усилия на Дико Илиев? Кога се сетиха тези хора? И защо се сещат сега? Ние не сме златна мина. За да ни рекетират всякакви институции за пари”, категоричен е Златко Живков, кмет на Монтана.

И макар да се съгласни, че ако се налага – ще плащат, от община Монтана наричат ситуацията „абсурдна“.  „Много странно, честно казано, какво точно искат тия хора? От това няма да ни откажат, насила няма да ни откажат”, заяви кметът.

Досега искане за плащане на авторски права в общината няма. И след като авторът е родом именно от Северозападна България, а Дико – Илиевите празници са част от културния календар на Министерството на културата, основание за плащане няма, категоричен е градоначалникът.

Вижте повече във видеото

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКНова телевизия