От февруари Социалният патронаж в Монтана ще обслужва 100 души повече по домовете им

От февруари Социалният патронаж в Монтана ще обслужва 100 души повече по домовете им

Нов проект „Грижа в дома” на Социалния патронаж в Монтана стартира от следващия месец. Договорът на Министерството на труда и социалната политика е на стойност 1,4 милиона лева, безвъзмездна финансова помощ, осигурена от Европейския социален фонд.

По проектът ще бъдат назначени 80 домашни, социални помощници, медицински сестри, психолог и друг персонал. Те ще осигуряват грижи за 256 трудно подвижни, възрастни,  самотни или хора с увреждания. „Има голяма необходимост от тази социална услуга в Монтана”, заяви кметът Живков.

Той уточни, че новият проект продължава стария „Патронажна грижа”, по които досега са обслужвани 150 души. Домашните помощници ще пазаруват храни, плащат битови сметки, помагат за личната хигиена и ще осигуряват профилактика за психическото и физическо здраве на потребителите.  За тази услуга се кандидатства при облекчена процедура, коментира директорът на Социалния патронаж Димитрина Колова.  

След подаване на заявление се прави социална оценка по методика за подбор. Хората, които нямат възможност да подадат документите лично, могат да заявят желанието си по телефон.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.