Мъжко хоро в реката се изви във Вършец на Йордановден (СНИМКИ)

Мъжко хоро в реката се изви във Вършец на Йордановден

Станалият вече традиционен за Вършец ритуал по спасяване на Светия кръст и Велик богоявленски водосвет, отслужен от свещеноиконом Петко Балджиев, бяха организирани на 6 януари при „Банския вир” в близост до Минералната чешма от Община Вършец.

Кметът на общината инж. Иван Лазаров, по чиято инициатива този ритуал бе възроден преди няколко години, откри празника, като разказа за смисъла и дълбоката символика, който той носи и пожела на именниците и на всички жители и гости на общината здраве, успехи и късмет.

На този ден традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката или във воден басейн, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Смята се, че този, който извади кръста, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

Тази година 17 смелчаци скочиха във водите на река Ботуня, за да извадят ритуалния кръст.
Щастието се усмихна на Ивелин Анатолиев Тодоров от град Вършец. Той е завършил местното СУ „Иван Вазов“, профил „Информационни технологии“. За шеста година участва в ритуала, и изважда кръста от реката за втори път във Вършец. Ивелин получи парична награда от 300 лева, връчена му от кмета на общината инж. Иван Лазаров и извадения кръст.
За поредна година жителите и гостите на курортния град се насладиха на уникалното „мъжко хоро”. В атракцията участваха самодейна група „Йордановден”, град Монтана.

За първи път тази година след изваждането кръста от водата, той бе даден на Божидар Иванов – най-малкото момче, който днес е и рожденик. Той влезе в реката върху раменете на баща си, както повелява обичая.

В тържеството, със свои изпълнения се включи и ученически духов оркестър „Дефилир“ при СУ „Иван Вазов“, с ръководител Николай Пеев.

По-късно, енорийският свещеник на град Вършец – отец Балджиев, отслужи водосвет и освещаване на сградата на Общинската администрация, с пожелание за здраве и успехи на местната управа и на всички жители на общината.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.