Ултрамодерен респиратор дариха на неонатологията в МБАЛ-Монтана

Ултрамодерен респиратор дариха на неонатологията в МБАЛ-Монтана

Фондация „Децата на България“ направи поредно дарение за МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД-Монтана. Благотворителната организация от Америка достави за отделението по неонатология ултрамодерен респиратор, а преди около месец – мобилен рентгенов апарат, два монитора за следене на жизнени показатели, две нови инфузионни помпи и една аспирираща помпа за детското отделение.

Респираторът е немски, марка „Дрегер“, последен модел, който излезе на пазара през 2022 година. Той е снабден с тъчскрийн екран, с множество функции за обдишване и реанимация на силно недоносени новородени с екстремно ниско тегло, с влошени жизнени функции, без спонтанно дишане. Към момента има само пет такива апарати в България, което вдига още по-високо нивото на нашето отделение сред водещите клиники за новородени в страната.

Завеждащият отделението д-р Блажева изказа сърдечна благодарност на фондацията за поредното дарение,  и си пожела все пак да са по-малко критичните ситуации с най-малките пациенти, когато ще се налага да се използва новият висок клас респиратор.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.