Четири са случаите на грип тип „А” в Монтана

Четири са случаите на грип тип „А” в Монтана

Четири положителни проби за грип са потвърдени в Монтана. Общо 8 са изпратените проби за изследване в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ” в София от наблюдаваната група в Монтана. 

„И четири проби са показали грип от тип „А”, на лица в градинска и училищна възраст – на 4, 5, 12 и 14 години”, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Нито една не е отчела COVID-19. Към 12 януари заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в Монтана е 110 на 10 000 души население.

Най-засегнати са децата от 0 до 4 години – 476 на 10 000 и тези от 5 до 14 години – 404 на 10 000. За хората в активна трудова дейност заболеваемостта е 51 на 10 000 души население. Хората над 65 години за сега не са засегнати. От тази седмица ежедневно Регионалното управление на образованието в Монтана следи за болните ученици и учители. За последните дни се отчита повишение. Има отделни училища с повече болни ученици. Болниците в Монтана и Лом също са изпратили проби за установяване на грип на пациенти.

При тези показатели Монтана е далеч от обявяването на грипна епидемия.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ЧРЕЗРадио Видин