Съдебен процес срещу инфлацията проведоха ученици от Гимназията по строителство и архитектура в Монтана

Съдебен процес срещу инфлацията проведоха ученици от Гимназията по строителство и архитектура в Монтана

Ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“  в Монтана устроиха съдебен процес срещу инфлацията.

Заседанието по учебното „дело“  бе проведено в урок по икономика от 10 б клас с преподавател Наталия Петрова. След като се запознаха с основните икономически показатели за измерването на националния продукт и разискваха понятията „брутен национален продукт“  и „брутен вътрешен продукт“ учениците навлязоха и в същността на инфлацията като процес на постоянно покачване на цените и намаляване на покупателната способност на парите и отражението й върху икономиката и гражданите. „Съдът“ изслуша „свидетелите“ на обвинението, сред които бяха „Г-н Без доход“ – възрастен човек, останал без достатъчно средства за храна, лекарства, подаръци за внуците и любимото му бинго.

Съдебен процес срещу инфлацията проведоха ученици от Гимназията по строителство и архитектура в Монтана

Горчиви преживявания пред „магистратите“ изложи и и „Професор Не мога да се оправя“, който освен че изнемогва заради стопената си заплата, се оплака, и че не достигат средства за издръжка на колежа. За сериозни загуби поради ръста на инфлацията сподели и „Г-н Конгломерат“ – производител на пластмасови и текстилни изделия.  Въпреки защитата на „Госпожица Инфлация“  от нейните свидетели  „Господин Паралия“ и Господин Имотен“, които разказаха за покупки  на скъпи коли на кредит  и печалби от нараснала стойност на имоти, съдебните заседатели и съдът признаха Инфлацията за виновна и я осъдиха на „20 месеца строга монетарна политика“.

„Урокът и подходът на преподавателката и учениците към него бяха много интересни. Вярвам, че такива занятия помагат не само за усвояване на  учебната материя, но и за изграждане на обществената адаптивност и пазарно мислене сред младите хора“, заяви директорката на ПГСАКН Красимира Каменова.

На „делото“ присъстваха и главния учител Илияна Младенова и класната ръководителка на 10 б клас Йонка Маркова. Учениците от 10 б клас на  ПГАСКНГ „Проф. арх. Стефан Стефанов“ участват в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се провежда и през тази учебна година от Окръжен съд – Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.