Oсъдиха трима ученици за кражби, единият влиза за 8 месеца в затвора

съд

Районен съд – Монтана наказа трима ученици, извършители на кражби, с присъди „Лишаване от свобода“ като за двама от подсъдимите наказанието е условно, а третият, вече осъждан не еднократно, ще изтърпи присъдата си ефективно.

Според документите по делото на 11 април 2021 г. в с. Габровница, община Монтана, при условията на продължавано престъпление и при условията на повторност Д. Т. Н. чрез разрушаване на преграда – разкъсана мрежа на прозорец, противозаконно отнел от М. К. С.  мобилен телефон на стойност 62 лева.

На 12 и 13 април 2021 г. като прескочил ограда на имот на два пъти, след предварителен сговор с непълнолетните братя И. Т. В. и К. Т. В. и двамата от Габровница, Д. Т. Н. противозаконно отнел от Т. Ц. К.  сумата от 800 лева. Всички отнети вещи са на обща стойност 862 лева.

Съдът призна Д. Т. Н. – 16 годишен, с основно образование, ученик, осъждан, понастоящем в Затвора във Враца, за виновен и го осъди на 8 месеца „Лишаване от свобода“, които да изтърпи при първоначален общ режим в Поправителен дом към Затвора във Враца. Съдът определи на Д. Т. Н., който има вече три предишни присъди преди настоящата, едно общо най-тежкото наказание – 8 месеца „Лишаване от свобода“. Съдът призна И. Т. В. – 19 годишен, ученик, с основно образование, осъждан, и  К. Т. В. – 16 годишен, ученик, с основно образование, неосъждан, за виновни за това, че на 12 и 13 април 2021 г. заедно с Д. Т. Н. противозаконно отнели от Т. Ц. К. 800 лева и ги осъди на по 6 месеца „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок. И тримата ученици са извършили престъпленията като непълнолетни, но са могли да разбират свойството и значението на деянията си и да ръководят постъпките си, отбелязаха магистратите.

Съдът ще уведоми Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Монтана, която да организира полагането на възпитателните грижи по отношение на непълнолетния към настоящия момент  К. Т. В.

Присъдата може да се обжалва или протестира в 15 дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.