Как да оцелеем при земетресение, най-важното в седем стъпки

Вокална група „Детски смях“ при ОДК „Ние, врабчетата“ получи ГРАН ПРИ

Най-важното нещо при земетресение е да не се паникьосвате – това увеличава значително шансовете човек да оцелее, съветват специалистите.

Стъпка 1: Обезопасяване на дома

Огледайте дома или офиса си за тежки предмети, които могат да паднат при земетресение. Обезопасете телевизорите, секциите, картините и други потенциално опасни вещи. Не забравяйте, че земетресението само по себе си рядко е причина за наранявания или смърт. Опасността идва от срутванията и падането на тежки предмети.

Стъпка 2: Предварителен план за действие

Специалистите съветват семействата да си съставят план за действие в случай на земетресение и да го упражнят у дома. „Често паниката надделява при бедствие, затова е важно да можете да действате автоматично в критичната ситуация“, обясняват те.

Огледайте къщата си за най-безопасното място при земетресение:

• Под рамката на вратата (в зависимост от типа на строителната конструкция)

• Близо до носеща стена

• До колона

• Под стабилна маса или легло

Избягвайте балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите. Те са най-опасни при земетресение

Уговорете с близките си безопасно място, където да се срещнете, ако се окажете разделени в суматохата. Добре е да набележите и човек за контакт, който живее извън вашия град и на когото всички членове от семейството да могат да се обаждат.

Стъпка 3: Семейна спасителна чанта

Подгответе си чанта, в която да имате и бързо да можете да отнесете със себе си вещи от първа необходимост при бедствие. Дръжте я на удобно място, което позволява да я грабнете и да избягате с нея. В чантата е добре да има:

• Фенерче (не забравяйте и допълнителни батерии)

• Аптечка с необходимите ви лекарства

• Свирка

• Дрехи за всеки в семейството (задължително и топли дрехи)

• Превързочни материали

• Тоалетна хартия

• Храна и вода

• Номерата на телефоните на близките, записани на лист

• Радио (отново не забравяйте батерии).

Дръжте документите си на удобно място и имайте готовност да ги поставите във водоустойчивост плик. Подгответе си и важните документи като застраховки, нотариални актове, документи на колата, документи от банки и т.н.

Не забравяйте мобилните си телефони и зарядните устройства (ще са ви нужни, ако все пак се доберете до място, където можете да ползвате ток)

Стъпка 4: По време трус покрийте главата и изчакайте

От ГДПБЗН съветват да напуснете сградата само ако прецените, че можете да го направите в рамките на 10 секунди. Причината е, че в началото трусът може да е по-лек, но след това да се усили. Ако не можете да излезете за това време, отворете или поне отключете вратата на дома си. Това намалява шанса да останете блокирани, ако има размествания на сградата.

След това отидете бързо до най-безопасното място в дома си (рамката на врата, колона, стена). Ако имате възможност, приклекнете на колене на пода и се скрийте под стабилна маса или бюро. Обгърнете лицето и главата си с ръце, за да я предпазите от падащи или летящи предмети. Изчакайте до края на труса. Ако трудно се навеждате или изправяте, седнете на легло или диван, наведете се напред и покрийте главата си с ръце.

Ако сте на улицата, застанете възможно най-далеч от сгради и далекопроводи.

В случай че сте в градския транспорт, останете на място до отваряне на вратите, а след това се придвижете далеч от сгради.

Ако сте в автомобил, отбийте на безопасно място и изчакайте да премине трусът.

Ако вие сте затрупани, не палете кибрит или свещ. Предпазете устата и носа си с кърпа, по възможност навлажнена. При тежкото земетресение в Япония през 2011 г., засегнало централата „Фукушима“, някои от децата, затрупани в училища, са свалили чорапите си и са използвали урината си, за да ги навлажнят. След това са ги вързали около лицата си и така са се предпазили от прахта след разрушенията.

Не викайте, а чукайте по тръбите и стените или използвайте свирки, ако имате такива под ръка, за да ви намерят спасителите. Викането може да доведе до вдишване на прах и вредни частици.

Стъпка 5: Вън от сградите

След труса не забравяйте да изключите газта, електричеството и водата у дома.

Вземете приготвената чанта и излезте навън възможно най-бързо, без да използвате асансьорите. Важно е да запазите самообладание, за да не се получават стълпотворения. Задължително е да се направи път на майките с деца и да се помогне на трудно подвижните хора.

Когато излезете навън, опитайте се да се отдалечите възможно най-далече от сградите (най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка) и внимавайте да не заставате под електропроводи или под жиците на трамваи и тролейбуси.

От ГДПБЗН предупреждават да не се опитвате да напуснете населеното място с автомобил, за да не се предизвикват задръствания, които да усложнят ситуацията допълнително.

Следете информациите в медиите. Държавните информационни канали – БНР, БНТ и БТА, имат ангажимент да разпространяват приоритетно съобщенията на държавните власти. Изпълнявайте указанията на пожарникарите и полицаите. При нужда, сигнализирайте на тел. 112.

Стъпка 6: Помогнете на другите

След като осигурите безопасно място за близките си (най-вече за децата и възрастните хора), огледайте се дали не можете да помогнете и на други хора.

Ако има пострадали и срутвания, окажете помощ на пострадалите. Не местете тежко ранените освен в случай на смъртоносна опасност.

Маркирайте местата, където има затрупани хора. Потърсете служител на реда и се информирайте дали и къде можете да сте от помощ. Уверете се, че мобилният телефон е у вас и е в изправност, за да поддържате контакт с близките си.

Стъпка 7: Бъдете внимателни при връщане у дома

Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност, преди да се върнете в дома си. Властите съветват това да става само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.

Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори – кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави. Ако се наложи да останете повече време навън, не пийте вода от непроверени източници – след земетресение има опасност от възникване на епидемии.

По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.