Вършец почете 150 годишнината на Васил Левски

Вършец почете 150 годишнината на Васил Левски

Всеки народ има своите герои. Във вековната история на България народната памет е съхранила редица личности, посветили се на българската кауза през различни епохи. В пантеона на най-почитаните, дарени с ореола на безсмъртието е и Васил Левски. В нашата нова история няма друга такава личност, която да е останала неопетнена от бурите на политическия и обществения живот, която така да респектира и вълнува нацията със своите качества – личност, която и днес, 150 години след смъртта си, остава недостижим връх.

Във всяко българско сърце живее споменът за него – Апостола на българската свобода, неуловимия Дякон, за човека с най-чистата душа! Всяко дете започва да учи българската история с неговото име – символ на безгранична обич към род и Родина.

За да почетат паметта на Апостола и да положат венци и цветя пред паметника му, бяха дошли кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, секретарят на общината Даниела Тодорова, зам.-председателят на Общинския съвет Иван Андров, общински съветници, представители на общинската администрация, политически, обществени организации, учители, ученици и граждани.

С възпоменателна церемония, заупокойна панихида, отслужена от енорийския свещеник на град Вършец свещеноиконом Петко Балджиев, поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, на 19 февруари беше отбелязана 150 годишнината от трагичната гибел на Апостола. Инициативата бе организирана от Община Вършец.

В словото си кметът на общината инж. Иван Лазаров отбеляза: “Левски дава живота си за Свободата на България. На този ден загива един велик народен водач, който в условия на робски страх и диктатура успява да създаде една мощна народна революционна организация и да разклати основите на една велика империя. Нека днес да си спомним за неговия живот и неговото дело. Той остава за нас и нашите деца един много силен пример за родолюбие, смелост и саможертва. Поклон, дълбок поклон пред паметта на най-великия син на майка България – Апостола на Свободата Васил Левски!“

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Общинска администрация – Вършец, Общински съвет – Вършец, общинските организации на ГЕРБ и БСП, от СУ “Иван Вазов”, клуб „Млади възрожденци“ към СУ „Иван Вазов“, НУ “Васил Левски”, Сдружение на пенсионерите “Козница”, Пенсионерски клуб „Чинари“, Театрална формация „Медека“, граждани.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.