Окръжен съд – Монтана остави под стража куриер на телефонни измамници

Окръжен съд – Монтана остави под стража куриер на телефонни измамници

Окръжен съд – Монтана потвърди определение на Районен съд – Лом, с което е оставено без уважение искане за изменение на мярката за неотклонение и е потвърдена мярка „Задържане под стража“ на обвиняем за телефонни измами.

Според документите по делото на 18 декември 2022 г.  С. Д. Г. – жителка на село Комощица, община Якимово, била въведена в заблуждение, че трябва да окаже съдействие на полицейска операция за залавяне на измамници. От жената били поискани пари и тя предала на непознат сумата от 8 550 лева.

По случая е било образувано досъдебно производство и служителите на полицията са разкрили и задържали получилия сумата – М. Б. В./29 г./ от село Дондуково, община Брусарци. В хода на досъдебното производство е установено, че М. Б. В. е съпричастен и към 5 други измами в Северозападна България.  

С определение от 30 декември 2022 г. съдът в Лом е наложил на М. Б. В. мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която обвиняемият е обжалвал. На 5 януари т. г. марката бе потвърдена от Окръжен съд – Монтана. В средата на месец февруари т. г. обвиняемият отново е поискал от Районен съд – Лом изменение на наложената му мярка и със определение от 23 февруари  РС – Лом  е оставил без уважение искането и е потвърдил наложената най-тежка мярка като е разпоредил след влизането на определението в сила  обвиняемият в срок от 1 месец да не внася нови искания за изменение на мярката за неотклонение. Това определение също е обжалвано от М. Б. В. пред ОС- Монтана с искане за налагане на по-лека мярка.

Според обвиняемия той е бил заблуден от телефонни измамници, действащи от територията на Румъния, че  участва не в измами, а в предаване на пари по уговорени бизнес сделки. След като се запозна с документите по делото и изслуша представителя на прокуратурата, обвиняемия и защитата му, ОС – Монтана прие, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че М. Б. В. е извършител на тежкото престъплението, в което е обвинен, и че съществува реална опасност той да се укрие. Поради това съдът потвърди определението на РС – Лом и остави в сила най-тежката мярка за неотклонение на М. Б. В. – „Задържане под стража“.

Определението на съда не подлежи на обжалване.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.