Изненада: Седмицата може да завърши с над 10 сантиметра сняг

Към този момент – 7 март – синоптиците на Meteo Balkans очакват втората седмица на март да завърши с гръмотевици и снеговалежи. Потвърждение на нашата прогноза дава и Глобалният американски модел – GFS.

След пролетното време, в предстоящите почивни дни все повече се повишава рискът гръмотевични бури, а след застудяването и преминаващ циклон – и възможността за сняг.

Времето в събота се очартава изключително динамично. Денят ще е слънчев и топъл. Максималните температури над по-голямата част от страната ще надминат 17 градуса.

В следобедните часове обаче ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакват и гръмотевични бури над Централна и Източна България. Валежите може да са съпроводени и от ледена суграшица, която е подобна градушка, но размерите на топчетата лед са значително по-малки.

Късно следобед над западните райони облачността ще се увеличи. 

През нощта срещу неделя над западните, а до сутринта и над източните  райони ще започнат и валежи от дъжд. Възможно е и да прегърми.

Според ЕС модела, в неделя времето ще се определя от преминаващ циклон и на много места у нас ще паднат дъждове, като по-значителни ще са те над Централна и Южна България. По високите западни полета и планините ще завали и сняг. Вятърът над западните райони ще се ориентира от северозапад, а над източните ще се задържи от североизток и ще започне да нахлува студен въздух.

Според GFS, валежите в неделя ще са интензивни над цялата страна. Този модел прогнозира и по-съществено застудяване.

Валежите по високите полета от Западна България и Предбалкана ще преминават и в сняг. Meteo Balkans очаква да се образува и снежна покривка, която на места ще надмине 10 см.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ИЗТОЧНИКMeteo Balkans