Започват безплатни профилактични прегледи за туберкулозата в Монтана

Започват безплатни профилактични прегледи за туберкулозата в Монтана

Продължава устойчиво превенцията на всяко тримесечие да се провежда Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – Монтана, в изпълнение на  „Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021-2025г.“ 

От 20 до 24 март, от 8 до 12 часа в отделението по пулмология и фтизиатрия всеки може да си направи безплатен профилактичен преглед без направление от личен лекар. Там ще му бъде направена анкета и проба манту, като според обективното състояние и споделеното от пациента той ще се насочи за допълнителни изследвания и лечение.

Двойно повече са новооткритите случаи на туберкулоза през 2022 г. спрямо предходната година, като техният брой е 32 спрямо 16, каза лекуващият лекар д-р Цветан Петров. Високият ръст в заболеваемостта според него се дължи на пандемията от ковид-19, поради която  хората се страхуваха от заразяване и отлагаха прегледите при лекар. Добрата новина е, че няма нито един починал през 2022 г. от туберкулозата, която продължава да е тежка болест, причинява трайна нетрудоспособност за дълъг период от време, понякога три и повече години.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.