В Чипровци отбелязаха Националния празник на Унгария

В Чипровци отбелязаха Националния празник на Унгария

В присъствието на г-н Ерик Черновиц – заместник-ръководител на Посолството на Унгария в София и г-жа Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт и тази година на площад „Стефан Дуньов“ в гр.Чипровци почетоха националния празник на Унгария, 15 март – деня на революцията и борбата за национална свобода от 1848 – 1849 година.

„Ние сме особено горди, че има един град в някогашна Южна Унгария – Винга, основан от чипровчани след погрома на голямото въстание против поробителя от 1688 г. и издигнал се в значим културен български център. Във Винга и до днес се пази с обич и преклонение спомена за Чипровци, като за свято място на предците. През 19 век във Винга се ражда и живее един от най-великите представители на старите чипровски заселници – Стефан Дуньов. Той е доктор по право и финанси, храбър и самоотвержен борец за свободата и независимостта на Унгария, водач на българския доброволчески отряд, сражаващ се рамо до рамо с унгарските воини в революцията от 1848 – 1849 година, близък съратник на Лайош Кошут, полковник от армията на Гарибалди, учен и публицист. Честит празник, скъпи унгарски приятели! „, каза кметът Пламен Петков

Стефан Дуньов е носител на гордия и непримирим дух на вингани, символ на вечния стремеж към свобода и съвършенство, герой на България, Унгария и Италия.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.