54 производители редят млечни храни и деликатеси в Монтана

54 производители редят млечни храни и деликатеси в Монтана

Двудневно изложение на местни производители и занаятчии ще се проведе в Младежкия дом в Монтана на 23 и 24 март от 10 часа. Организатор е министерство на земеделието, със съдействието на община Монтана, съобщи кметът Златко Живков.  

Повечето от производителите са от територията на местни инициативни групи, финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020.  

„Това е първото изложение за  тази година, което цели популяризиране на малките фирми и занаятчийски стоки извън района, в който се развиват. Очаква се на него да присъстват служебният министър на земеделието Явор Гечев и неговия заместник Георги Събев.“, коментира кметът Златко Живков

В Монтана ще бъдат представени 54 производители на млечни и местни храни и деликатеси, сладкарски изделия, боза, бира, вино, мед, пчелни продукти, цветя, билкови напитки и екстракти, биокозметика и др.  От занаятите ще има дърворезба, сребърна бижутерия, филигран,  народни носии, ръчно изработени аксесоари, плетива, декупаж и др. Всеки посетител ще може да купи от щандовете традиционни храни, деликатеси и занаятчийски изделия.

Съпътстващо събитие на проявата е дискусионен форум на тема „Мястото на традициите и обичаите в живото на местните общности”

За гостите на изложението  е организиран малък кулинарен фест на открито. Вкусни гозби от Северозапада ще направят Цветомир Стефанов от Чипровци, Иванка Трайкова /Баба Ванка/ от село Стубел, община Монтана и Цветан Дочев/ дядо Скръц/ от град Враца.

„Амбицирани сме да развиваме все повече местните пазари, заяви кметът на Монтана Златко Живков. Това, което ще направим още следващия месец след Великденските празници е фермерски пазар. Този начин на представяне на местно производство има голямо бъдеще за нашия район.”

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.