С голям интерес започна изложението на местни производители и занаятчии

С голям интерес започна изложението на местни производители и занаятчии

Изложение на малки и средни производители беше открито в Монтана с участието на над 50 производители от местни инициативни групи в цялата страна. То бе организирано от Министерството на земеделието и храните, за да бъдат представени  продукти, създадени на териториите на местни инициативни групи от цялата страна.

В Монтана са представени 54 производители на  млечни и местни храни и деликатеси, сладкарски изделия, боза, бира,вино, мед, пчелни продукти, цветя, билкови напитки и екстракти, биокозметика и др.  От занаятите има дърворезба, сребърна бижутерия, филигран, народни носии, ръчно изработени аксесоари, плетива, декупаж и др. Всеки посетител ще може да купи от щандовете традиционни храни, деликатеси и занаятчийски изделия.

Съпътстващо събитие на проявата е дискусионен форум на тема „Мястото на традициите и обичаите в живото на местните общности”.

„Тези производители  определят качеството на регионалните пазари със  суровини и продукти, които не са достъпни в големите търговски вериги, заяви служебният зам.-министър на земеделието и храните Георги Събев, който  пристигна в града да открие двудневното изложение.

„Събитие, като днешното показва видимите резултати от прилагането на подхода ЛИДЕР, чрез който се насърчават местните общности  да търсят нови начини да останат конкурентноспособни“, заяви още зам.министър Събев.

Той припомни, че в момента в страната по оперативната  програма за развитие на селските райони са създадени и работят 64 местни инициативни групи. През следващата година се очаква броят им да стигне  107 на територията на 220 общини.

Общините Монтана и Медковец ще работят заедно за развитие на селските райони. Това съобщи кметът Златко Живков.

 „Това е още една крачка напред за Монтана, която досега не можеше да изпълнява проекти по програмата за развитие на селските райони, защото не попадаше в категорията на селските общини, заяви кметът на общината- домакин  Златко Живков.  Той допълни, че в предстоящата година  Монтана ще има възможност да изпълнява общ проект с община Медковец, чрез създаване на  местна инициативни групи на територията на двете общини.

Двудневно изложение на местни производители и занаятчии ще се проведе в Младежкия дом в Монтана на 23 и 24 март от 10 часа.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.