Филм за село Превала дебютира на филмов фестивал

Филм за село Превала

Премиера на документалния филм „Превал“, създаден с подкрепата на Национален филмов център към Министерство на културата, ще се състои на 30 март от 18.30 ч. в Дома на киното в София, ул. Екзарх Йосиф“ 37. Режисьор е проф. Михаил Мелтев, сценаристи са Михаил Мелтев и Любомир Йорданов.

Филмът е разказ за живота на малкото село Превала в Северозападния Балкан, родено от преселения, понесени от исторически премеждия и белязали завинаги хората в този див и красив край да живеят на ръба – на границата между две държави, на билото между равнината и планината, на прехода между вчера и утре. Дните и нощите на тези хора, наричащи себе си торлаци,  са изпълнени с борба за хляба, но и с легенди за самодиви и караконджи, за змейове, които се крият в пещерите над къщите им  и властват над небесните и земни стихии.

По ливадите над селото, над които се издига Широка планина с непознатата част на Белоградчишките скали,  пък се преплитат следи на вълци и извънземни. А в самото село се случват необикновени неща – лекар помага на хората с музика и багри, жени и мъже гонят бедствия и плашат стихии с клетви и самоделни оръдия, а един пиратски кораб плува сред скали и сипеи в търсене на съкровища и спасение от забравата.

„Превал“ е филм за ориста да живееш на билото не с неистово и опустошаващо усилие за оцеляване, а с надеждата за всекидневното събуждане с пръсти в камъка и очи в небето. И с иронична, смаляваща и най-тежките несгоди усмивка към света, към другите и най-вече към себе си.

Филмът вече спечели  отличие „Най-добър филма за януари 23 г.“, което автоматично го включва в конкурса на Фестивала за изкуства и кино, Манхайм, Германия. Оператор на филма е Иван Тонев, музиката е на Георги Цветков, режисьор по монтажа – Огнян Иванов, звук – Благомир Алексиев.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.