296 секционни избирателни комисии ще има в област Монтана

296 секционни избирателни комисии ще има в област Монтана
Радио Видин

В Монтана са готови за изборите на 2 април, неделя. Полицията провежда акции срещу купувачите на гласове.

296 са секционните избирателни комисии (СИК) в област Монтана. На извънредните парламентарни избори в неделя те ще бъдат обслужвани от 2442-ма членове, уточни говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков. Секциите ще бъдат охранявани от 375 полицаи.

„185 секции са с машинно гласуване, 111 са с хартия. Да уточня, че машинното гласуване ще се извършва по избор на избирателя…“

17 са подвижните СИК-ове, като във Вършец, Вълчедръм и Бойчиновци няма заявени. Условието е поне 10 избиратели да са изявили желание. Секции ще има и в болниците в Монтана, Лом, Берковица и СБР „Свети Мина” във Вършец. На страницата на 12 РИК има активен електронен протокол в който секциите могат да нанесат данните от гласуването.

„За тази година секционните избирателни комисии на нашата страница РИК 12 има осигурен електронен протокол, който е активен и могат, нанасяйки данните вътре, да го проверят сами. С мобилно устройство, нанасяйки данните в нашия сайт, там директно може да им бъде извършена проверка на числовите данни в протокола и това ще ги улесни при неговото попълване, защото така е направен интерактивният протокол, че направи потвърждава дали е вярно попълнен или не и къде е грешката, ако има такава, с червено.“

Полицията провежда акции в област Монтана за купуване на гласове. До момента има образувани 8 досъдебни производства с трима задържани от Берковица и двама от местния квартал „Раковица”. При претърсванията са открити тефтери с имена на хора и пари, стари бюлетини.

„Но нямаме сериозни жалби и сигнали за момента. Спокойно върви изборният процес.“

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.

ЧРЕЗРадио Видин