Община Монтана без задължения за газ, вода и ток

Златко Живков

Община Монтана без задължения за газ, вода и ток и с изпълнени ремонти за  825 хиляди лева. Това означава, че общината както и всичките й второстепенни разпоредители – детски ясли, градини, училища, спортни зали, социални домове, трапезарии, клубове и културни институции са изплатили сметките си за отопление, вода и електричество, съобщи кметът Златко Живков. Монтана е от малкото градове със 100-процента газифициран обществен сектор, в същото време е една от 71 български общини, която не е компенсирана за високите цени на газа през зимата.

Добрата новина е, че изпълнението на приходите от местни данъци и такси за първите четири месеца на годината е 6,3 милиона лева. Повечето големи и средни фирми, както и регионалните държавни служби са платили дължимото към общината. Живков благодари на всички, които са направили това в този труден период на годината за общинските власти, заради неразбориите в държавата. Проектозаконът за държавния бюджет, внесен днес от служебното правителство за обсъждане в парламента, осигурява  възможност на Монтана за  по-добра финансова рамка от всеки друг път, но докато не бъде гласуван, нищо не може да се коментира, каза още кметът на Монтана.

На редовния си седмичен брифинг той направи преглед на строителна програма.

Приключен е текущият ремонт на общинските пътища между селата Мърчево-Габровница и Николово – Долно Белотинци. Изпълнител на обекта е фирма „Стройко 2002”. Общата стойност на договора е 150 000 лева.

Изкърпени са улиците  в  селата Войници, Винище,  Долна Рикса, Белотинци, Славотин, Долна Вереница, Смоляновци, Благово, Вирове, Горно Церовене, Долно Белотници, Стубел и Студено буче. В Габровница е направен ремонт на площада. Изкърпени са и 1525 кв.м улици в града. Стойността на договора е 454 хиляди лева. Изпълнител е фирма „Стефстрой” – Монтана.

Същата фирма е направила  основния ремонт на пет паркинга в града. Единият от тях е центъра зад сградата на Здравната каса. Другите  четири са в ж-к „Плиска” до бл. 9, бл.10, бл. 8 и бл. 4. Общата стойност на договора е 324 хиляди лева.

Извършен е основен ремонт на паркинга и пространството около бл. 40 в кв. „Младост”. Асфалтирана е 1 914 кв. метра площ. Направена е вертикална планировка, нова тротоарна настилка и е подобрено отводняването.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.