Нов фонтан с воден спектакъл и светлинни ефекти ще има във Вършец (СНИМКИ)

Нов фонтан с воден спектакъл и светлинни ефекти ще има във Вършец

През 2014 г. Община Вършец обяви конкурс за изработване на идеен архитектурен проект за реконструкция и промяна на визията на фонтана в центъра на курортния град.

Тогава в Общинска администрация постъпиха 4 идейни проекта, като ръководството на общината предприе мерки за максималното им популяризиране сред местната общност.

Проектите бяха изложени в Туристическия информационен център и публикувани на официалния сайт на община Вършец, организирано беше гласуване в една от социалните мрежи, за да се проучи общественото мнение, приемаха се и мнения по имейл, а на 13.11.2014 г. беше проведено и обществено обсъждане – т.е. беше осигурена максимална публичност и беше дадена възможност за участие на възможно най-голяма част от обществеността.

Условно проектните предложения бяха наречени „Фонтан, символизиращ връх „Тодорини кукли”, „Кръгъл стъпаловиден фонтан, символизиращ герба на Вършец”, „Алея на фонтаните” и „Кръгъл плосък фонтан с фигурата на момчето-бог Телесфор“.

Два от проектите спечелиха най-много симпатиите на гражданите и конкурсната комисия. Най-голям общ брой харесвания, коментари и гласове от проведеното в интернет обсъждане събраха „Кръглият стъпаловиден фонтан” (145 гласа) и „Фонтанът, символизиращ връх „Тодорини кукли” (136 гласа). Повечето от присъстващите на публичното обсъждане се обединиха около предложението за „Кръглия стъпаловиден фонтан”. С незначителни разлики в резултатите от гласуванията, гражданите в социалните мрежи и конкурсната комисията дадоха предимство на проекта с наименование „Кръгъл стъпаловиден фонтан“. Беше решено и двете проектни предложения за получат парични награди.

През 2022 г. община Вършец възложи изготвянето на проект въз основа на едното от спечелилите предложения, а именно „Кръгъл стъпаловиден фонтан“, като проектът включва и околното площадно пространство.

В момента текат доуточнения относно обхвата на проекта с оглед вместване в предвидения финансов ресурс, изчистване на детайли и спецификации, така че да бъде процедиран за съгласуване с контролните органи и експлоатационните дружества.

Визията на фонтана ще остане такава, каквато е предложена по време на конкурса и е получила най-висока оценка от обществеността. Основната концепция на проектната разработка е създаване на уникален за града стилизиран образ на минералните извори, тъй като минералната вода е символ на Вършец, а градът е богат и на естествени, красиви реки и водопади.

Фонтанът ще пресъздава различни форми на поведение на водата, обединявайки ги в една обща естетически организирана структура: водно огледало, каскади, водопади и мини фонтани. Всички тези състояния на водата ще се променят и пулсират през денонощието в организиран ритъм, което ще доведе до разнообразие и динамичен образ на водния спектакъл.

Мини фонтаните ще са няколко вида, с различни дюзи, с различна височина и различна траектория на струите, но така, че основните и най-високи гейзери да изписват герба на Вършец, което ще бъде и символът на фонтана.

Те ще бъдат програмирани да работят в 24-часов променлив режим и на периоди с определена продължителност на действие. През тъмната част от денонощието ще се включва вградено, високоефективно и нискоенергийно светодиодно осветление, което ще допълва богатството на водния спектакъл със светлинни ефекти.

Изкуственото осветление през нощта ще превръща водното огледало в кристално око и по-различен, спокоен образ на композицията при „спящите” фонтани.

Основната идея на проектантите е да се осигури непосредствен контакт на хората до водата, до фонтана, така че той да се превърне в жив и притегателен център за жителите и гостите на курорта. Осигурени са места за сядане, отдих и релаксация до шумящите по различен начин водни атракции.

Текст: Евелина ГЕОРГИЕВА

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.