Още не е ясно, дали сме дишали замърсен въздух заради пожара на сметището (СНИМКИ)

пожара на сметището

Днес около обяд трябва да стане ясно дали има замърсяване на въздуха заради пожара на сметището. Повече от 12 часа след избухването на пожара работата на терен продължава.

Черен дим и силна остра миризма обхванаха част от Монтана и близките села в следобедните часове във вторник. Пожарът, избухнал близо до депото за битови отпадъци, вече е локализиран.

Тонове пясък бяха изсипани късно снощи, за да се спрат пламъците. Над 20 пожарни автомобила, огнеборци, служители на общината и доброволци се включиха в гасенето. Няма информация за пострадали хора.

„Към момента ситуацията е овладяна. Има отделни тлеещи огнища, които продължаваме да ги засипваме с инертни материали”, каза гл. инспектор Ивайло Цветанов. Регионалното сметище, в което се извозва боклукът на Монтана и на съседните общини, е на няколко километра от града.

Милена Николова от РИОСВ-Монтана обясниха, че в центъра на областния град е поставена мобилна измервателна станция за качеството на въздуха. Първите резултати се очакват днес около обяд.

„Това е площадка за временно съхранение на строителни материали от бита и фирмите на община Монтана”, заяви Диман Георгиев, зам.-кмет на община Монтана. Той подчерта, че площадката съществува от 15 години.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.