Над 100 годишни песни се чуха на фестивала на Чипровския килим (ВИДЕО)

Автентичните народни песни „Дружке, ле Цено“ и „Думай, нане тату“ бяха представени от сборна формация „Свидня“ за първи път на фестивала на Чипровския килим в град Чипровци. Те се реализират благодарение на проект № LT 2022-222, Договор за финансово подпомагане LI-2022-216 ОТ 15/ 08/ 2022г., финансиран по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО“ на НФ „Култура“.

Песните бяха популяризирани на Фестивала на Чипровския килим в Чипровци и се радваха на голям интерес сред жителите и гостите на един от най- посещаваните фестивали в северозапада.

 „Дружке, ле Цено“ и „Думай, нане тату“ са песни от село Копиловци, община Георги Дамяново. Те са на повече от 100 години и персонажите и в двете песни са реални.

Целта на проекта е да се съхранят и популяризират забравени автентични народни песни. За региона друг не по-малко важен очакван резултат е обогатяване на фолклорната програма, на фолклорната сборна формация „Свидня“ с 10 нови автентични народни песни и създаването на един нов културен продукт  „Забравените песни на Лопушанския край.“

Чуйте песните във видеото