Осъдиха мъж и жена от Медковец купували гласове за ДПС

Осъдиха мъж и жена от Медковец купували гласове за ДПС
Снимката е илюстративна

Окръжен съд – Монтана потвърди издадените от Районен съд/РС/ – Лом присъди на мъж и жена –  собственици на магазин в село Медковец, за извършено от тях престъпление срещу политическите права на гражданите – даване на имотна облага на други лица с цел да ги склонят да упражнят избирателните си права в полза на определена политическа партия.  

Според документите по делото за времето от 2 април до 4 април 2021 г. А. Ц. В. в съучастие с К. Г. И.  предложила и дала на четирима жители на село Медковец – М. Н. П., В. Т. Б., К. Н. П. и Н. Т. Н.,  хранителни и санитарни продукти на стойност 50 лева за всеки от тях, за да гласуват с бюлетина №9 за определена политическа партия – ДПС, на изборите за Народно събрание.  

Другият подсъдим – К. Г. И.,  пък предложил и дал 50 лева на Ф. И. Ф. от село Медковец, за да гласува за същата политическа партия. Със свое решение от 20 септември 2022 г. РС – Лом е признал двамата подсъдими за виновни и ги е наказал с по 1 година „Лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок, и по 10 000 лева глоба в полза на държавата.  А. Ц. В. и К. Г. И. са обжалвали присъдите и са поискали от ОС – Монтана да ги признае за невиновни и да произнесе оправдателни присъди.

След като се запозна в всички документи по делото съдът намери жалбата за неоснователна, престъплението за доказано, а присъдата на Районния съд за несъмнено  обоснована.

„Наложеното на двамата подсъдими А. Ц. В. /43 г./ и К. Г. И./47 г./ наказание  е справедливо, а извършеното от тях деяние е с висока степен на обществена опасност, защото засяга политическите права на българските граждани и бележи ръст при всеки следващи избори!“, обяви съдът и потвърди присъдата на РС-Лом.

Решението на Окръжен съд – Монтана не подлежи на касационно обжалване.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.