Фолклорни таланти от цяла Бълария идват в Монтана

Фолклорни таланти от цяла Бълария идват в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще открие петнадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ в 9.45 часа тази събота. В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана фолклорни таланти от 15 населени места. Разделите, в които ще се състезават са “Народно пеене“, “Хореография“ и “Инструменталисти“.

На 13 май от 10.00 часа в голямата зала на Младежкия дом ще пеят участниците в раздел „Народно пеене“. На 14 май конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите “Хореография” и “Инструменталисти”. Инструменталистите започват в 10.30 часа в малката зала на институцията. По същото време и танцьорите стъпват на сцената. Всички участници в “Напеви от Северозапада“ ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на Северозападна България.

Таланта и майсторството на певците, инструменталистите  и танцьорите ще бъдат оценявани от професионално жури – вокални педагози, народни изпълнители, музиканти, композитори и хореографи.  Председател на журито в раздел “Народно пеене” е Радка Стефанова – народна певица и вокален педагог. Заедно с нея професионалното си мнение ще дават народната певица Снежана Борисова и Силвия Димитрова – народна певица, музикален редактор и водещ.

Оценяването на изпълненията на инструменталистите е поверено на Валентин Янков –тамбурист, композитор и продуцент, Александър Донев – музикант, изпълнител на кавал и Асен Асенов – гъдулар и преподавател по народно пеене.

Журито в раздел “Хореография”  ще оглави Ивайло Първанов – гл.ас.д-р по етнохореология към БАН и художествен ръководител на Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“ – София. Негови помощници ще бъдат Георги Евденов – главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Вратица“Врацаи Дилян Митов – диригент на Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав“, град Видин.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се провежда и видео конкурса за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Тази година задочно със свои видеозаписи се включиха участници от Република Молдова и Испания.

Съпътстващи изяви по време на конкурса са изложбата „Чипровският килим. Постланият път към Бога“ на Исторически музей – Чипровци и битов кът на РИМ– Монтана. Те ще бъдат разположени във фоайето на Младежкия дом.

Петнадесетият национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки порив за бъдещето” и Школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява с подкрепата на Община Монтана и спонсорството на фирми и организации от региона, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.