Вършец се изпълни с танцови състави от цял свят (СНИМКИ)

Вършец се изпълни с танцови състави от цял свят

Община Вършец организира ІХ-тия международен фолклорен фестивал „Пъстра огърлица – Вършец 2023 г.“ Целта на фестивала е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване на добрите отношения между България и европейските държави в областта на културата.

Участници са фолклорни танцови състави, групи за автентични обреди и обичаи от страната и чужбина. В предишните издания на фестивала участия са имали фолклорни състави от Франция, Македония, Сърбия, Италия, Румъния, Украйна, Русия, Чехия, Южна Корея, Великобритания, Грузия, Албания, Гърция, Полша, Унгария , Холандия и България.

Фестивалът няма състезателен характер. Всички участници получават статуетки и грамоти.

В тазгодишното издание участие са заявили над 450 участника, като се очакват 20 фолклорни състави от Сърбия, Северна Македония, България и за пръв път в историята на фестивала – от Исландия, Словакия, Киргизстан и Иран.

За пръв път фестивалът се провежда през юни 2013 г. Целта на форума е популяризиране на фолклорното богатство и културните традиции на страните от Европейския регион, както и затвърждаване на добрите отношения между България и европейските държави в областта на културата.

Програмата на фестивала за неделя включва:

04.06.2023 г. (неделя)

*10.30 часа – Дефиле на участниците във фестивала

*11.00 часа – Концертна част с участници от България, Сърбия, Исландия, и Словакия

Място на провеждане: Откритата естрада на НЧ “Христо Ботев- 1900“ – гр. Вършец.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.