Треньор и хореограф са почетните граждани на Монтана

Треньор и хореограф са почетните граждани на Монтана

Духовници, дипломати, народни представители, чуждестранни делегати посрещна Монтана на празника си в Деня на Светия Дух.

Той започна в най-стария храм на  града „Св. Св Кирил и Методий“ с божествена Света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил. Домакини и гости се отправиха към площад Жеравица с литиино шествие, където бе отслужен празничен водосвет.

„Гордея се, че имаме толкова много гости и има какво да им покажем, заяви в обръщението си на препълнения с хора площад кмета на Монтана Златко Живков. Днес  града ни е много по различен – безспорен икономически лидер в региона – с най-висок износ, най-много произведена продукция на глава от населението. Можем да твърдим че Монтана е най-зеленият град в Северозапада, с над 600 декара зелени площи – паркове, градини, алеи. Убеден, че общините са гръбнака на България, особено във времена като днешните. Тук няма оправдания, а има много работа и сме длъжни да отговорим на очакванията. Ние изпълняваме това за което хората са ни избрали да създадем условия за по-добър живот на хората.“ Кметът на Монтана благодари на всички за усилията и подкрепата в тази трудна, сложна и критична година.

На празничната сцена се изявиха групите от  ХVІ Международен фолклорен фестивал – Монтана 2023. Публиката аплодира съставите на „Спорид“ от гр. Боргарфьордур – Исландия,  „Онор-Кенчи“, „Агама“, „Аийм-Ене“ от гр. Бишкек – Киргизстан, „Клуб на оптимистичните фолклористи“ (КОФ) от Любляна – Словения, ансамбъл към Културно дружество „Таше Милошевски“ от гр. Ресен – Северна Македония.

Двама са новите почетни граждани на Монтана. Треньорът Славко Димитров и хореографът Стоян Стоянов бяха наградени с най-високото отличие на община Монтана на тържествена сесия на Общинския съвет. „Много съм развълнуван и  щастлив с тази награда, защото 40 години правя това, което обичам и което доставя удоволствие и на вас.  Зад гърба си имам много успехи, но те са възможни заради хората, които ми повярваха, затова се обръщам към всички Вас, вярвайте в младите и им давайте свобода, това е най-важното за тях и за успеха.  Нека обещаем на всички млади хора от този град, че ще имат свободата да се развиват, да мислят , да работят, да вървят по своя път,  да постигнат мечтите си“, каза Славко Димитров.

„Танцът е моя живот”, с тези думи започна обръщението си хореографът Стоян Стоянов. Той разказа колко много деца са преминали през неговата школа, колко много от тях са обикнали танцовото изкуство. Деветнадесет са дипломираните  хореографи, възпитаници на Стоянов. Четирима са останали да работят в Монтана като ръководители. „Това не съм го постигнал сам, а в екип с музиканти, помощници, ръководители , с голямата подкрепа на общинското ръководство,“ благодари просълзен Стоян Стоянов.

Празникът на Монтана продължава и през следващите дни.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.