В Монтана се въвежда SMS-система за паркиране

SMS-система

От днес, 26 юни в Монтана се въвежда SMS-система за престоя в Синя зона. Таксуването става с SMS на номер 1396 към всички мобилни оператори и е 2 лева на час. Другият начин за плащане е чрез електронни талони, които могат да бъдат закупени в партньорски търговски обекти. Магазините и офисите са обозначени със стикер на витрината. 

„Вече няма да има контрольори, на които да се плаща на място за паркиране в „Синя зона”, изрично подчерта кметът и предупреди хората да внимават .

Синята зона е обозначена с табели. Тя обхваща паркинги и участъци от улици в централна част на Монтана. Редът в нея от 9 до 17 часа в делнични дни ще се контролира от новосъздаденото предприятие „Градска мобилност”. През почивните дни и празниците Синята зона е безплатна. 

Редът, престоят и паркирането на пътните превозни средства на територията на града е приет с наредба на Общинския съвет от 28 март тази година. В нея се определят платените  зони  и се въвеждат режимите „Кратковременно платено паркиране – „Синя зона“, Локално преференциално платено паркиране“, „Индивидуално паркомясто“ и „Служебен абонамент“. Наредбата е публикувана на сайта на община Монтана. https://www.montana.bg/%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B8/168

За нарушение на правилата за паркиране ще бъдат прилагани строги  мерки. Първоначално ще се използват ограничаващи скоби за автомобилите, спрени в нарушение, а скоро ще започне и принудителното им преместване с репатрираща машина тип „паяк”. Санкцията за това ще бъде 100 лева плюс сумите за разхода по транспорта и охраната.

В социалните мрежи се появиха вече и първите снимки на закопчани със скоби автомобили.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.