Последните дъждове нанесоха щети в Монтана и 7 села на общината

Последните дъждове нанесоха щети в Монтана и 7 села на общината

Последният порой на 24 срещу 25 юни, при който паднаха 70 литра на квадратен метър за кратко време нанесе щети в град Монтана и още 7 села на общината, съобщи кметът Златко Живков.

„Това е най-тежкият като наводнения юни от 20 години насам. От началото на месеца досега три пъти влизахме в извънредни ситуации”, заяви Живков. Първия път придошлите реки наводниха високопланинското село Смоляновци, препълниха язовир Клисурица и наводниха улици, дворове и къщи в селата Долна Рикса и Клисурица. След седмица река Шугла излезе от коритото и наводни Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци. Последният проливен дъжд в нощта срещу неделя отново препълни селски реки и канали и нанесе щети в два квартала на град Монтана – Мала Кутловица и Изгрев, както и в селата  Студено буче, Войници, Д-р Йосифово, Винище, Горна Вереница и отново в Николово и Долно Белотинци.

 „Справихме се с общи усилия и ситуацията вече е овладяна, но ще отстраняваме последиците  от проливните дъждове в града и селата на община Монтана още дълго време”, обобщи кметът на Монтана. В момента се попълват анкети за социални помощи  на пострадалите хора. Изчисляват се количествено стойностните сметки на щетите върху инфраструктурата – разрушени улични настилки, мостове, огради на обществени сгради, отстраняване на свлачища и наноси.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.