Ураганен вятър със скорост до 120 км/ч нанесе поражения в Монтанa (СНИМКИ)

Ураганен вятър със скорост до 120 км/ч нанесе поражения в Монтанa

Ураганен вятър тази нощ със скорост между 100 и 120 км/ч нанесе много поражения в Монтана. Пострадали хора няма, финансовите измерения на щетите тепърва ще се уточняват. В града има скъсани жици на улиците „Раковска”, „Парчевич”, „Гоце Делчев” и „Ропотамо”.

В 21 села на общината няма ток, а причината е скъсани жици от паднали дървета и клони, съобщи Крум Крумов – главен експерт „Бедствия и аварии” в община Монтана. Само в селата Сумер и Трифоново няма нанесени поражения.

Паднали дървета има навсякъде в парковете и градините, на централния площад и в междублокови пространства. Нанесени са материални щети върху паркирани автомобили в кварталите „Младост”, „Плиска” и „Мала Кутловица”, по булевард „3 март”, ул. „Яница”, на паркинга на завод МИР, и в село Безденица.

Тази нощ са работили 4 екипа на пожарната служба в Монтана. В момента продължава работата по отстраняване на паднали дървета по пътя между селата Клисурица – Славотин. Щетите в града се отстраняват от екипи на общинско предприятие „Чистота” и 10 доброволци от доброволно формирование „Огоста 2013” към община Монтана.

Внезапно връхлетялата буря с пориви на вятъра до 120 км/ч се нарича „ветрова вълна” и често се случва през лятото, когато нахлува студен атмосферен фронт, а земята е топла, обясни Леночка Ангелова – началник на Хидро-метеорологичната станция в областния град. Нощес е нахлул точно такъв атмосферен фронт от запад – северозапад. Това явление е краткотайно и с продължителност до 30-40 мин. Понякога се случва и втора вълна, но тук това не се случи, уточни тя.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.