Мярка „Парична гаранция“ от 5000 лева наложиха на обвиняем, искал откуп за краден автомобил

Окръжен съд  – Монтана

Окръжен съд – Монтана отмени определение на Районен съд/РС/ – Монтана и взе мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 5000 лева на М. Г. Х. – обвиняем за това, че е предложил  съдействие на Х. Б. Х. за връщане на противозаконно отнето моторно превозно средство.

Според документите по делото на 17 юли 2023 г. неизвестни лица отнели в Монтана джип БМВ Х 3 на стойност 45 577 евро, който  Х. Б. Х. докарал на платформа от чужбина по поръчка на софийска фирма.

За времето 18 -19  юли 2023 г. М. Г. Х.  предложил съдействие на Х. Б. Х. за връщане на откраднатия автомобил срещу сумата от 30 000 лева, която  по-късно намалил на 28 000 лева.  На 21 юли 2023 г.  Районен съд – Монтана е  наложил на М. Г. Х. мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която той и защитата му са обжалвали с искане за определяне на по-лека мярка. След като се запозна с документите по делото и изслуша представителя на прокуратурата, обвиняемия и защитата му,  съдът прие, че обжалваното определение на РС – Монтана трябва да бъде отменено.  

Събраните досега доказателства водят до обосновано предположение, че М. Г. Х. е извършил тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда наказание от 1 до 10 години „Лишаване от свобода“. Според Окръжен съд обаче не съществува реална опасност обвиняемият М. Г. Х. да извърши друго престъпление, тъй като не е осъждан. Липсват данни и че той би могъл да повлияе на свидетелите по досъдебното производство, да възпрепятства разследването и откриването по горещи следи на отнетия  автомобил. Затова Окръжен съд – Монтана отмени  определението на РС – Монтана и наложи  на М. Г Х. – жител на Монтана, 39 годишен, работещ, неосъждан,  мярка „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева, която да се плати в 15 дневен срок. 

Определението не подлежи на обжалване и протестиране.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.