Екип на Черноморски водолазен център започна ръчно почистване на канал Извора в Монтана

Екип на Черноморски водолазен център започна ръчно почистване на канал Извора в Монтана

Акцията по ръчно почистване на канал Извора в Монтана бе предприета след преливане на канала, който започва от карстовия извор в подножието на Калето, преминава през града и се влива в река Огоста. В по-голямата си част каналът е покрит, но има и открита част.

Причината за преливането са поредица от запушвания от различен произход, уточни Георги Георгиев – ръководител на водолазния екип. При дейностите са извадени дворни боклукчийски кофи, строителни материали, камъни. Изгребани са много наноси. Корените на върбите в близост до канала са проникнали в него и също са причинили запушвания. Работата по почистването ще продължи до края на седмицата.

Специализираните екипи на Черноморски водолазен център за втори път почистват канал Извора в Монтана. Преди 5 години те направиха основа ревизия по протежението на цялата му дължина, която е приблизително 4,5 километра. В подземната част бе използван подводен робот. При почистването бяха извадени много предмети, попаднали там от човешка немарливост.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.