Оставиха зад решетките рецидивист с 39 присъди, счупил стъкло на магазин в Монтана

Окръжен съд – Монтана потвърди определение на Районен съд – Монтана, с което е наложена най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Г. Ц. И./39 г./, обвиняем за противозаконно повреждане на чужда вещ.

Според документите по делото на 19 август 2023 г. към 1 часа през нощта Г. Ц. И. счупил с крак стъклопакета на аварийния изход на магазин „Билла“ в Монтана и влязъл в магазина.  Гражданин, станал свидетел на инцидента, подал сигнал на тел. 112 и след няколко минути полицаи задържали мъжа на излизане от магазина.

Извършената проверка установила, че  в магазина не е извършена кражба, а направената по-късно експертиза констатирала, че нанесените щети от счупеното стъкло са на стойност 62,42 лева.  Служителите на МВР задържали Г. Ц. И и установили, че той е многократно осъждан – с 39 присъди, предимно за кражби, и е освободен от затвора във Враца два дни преди инцидента – на 17 август.

По искане на Районна прокуратура Районен съд  – Монтана на 21 август е наложил на Г. Ц. И. мярка за неотклонение „Задържане под стража“, която той е обжалвал. След като се запозна с документите по дело и изслуша представителя на прокуратурата, обвиняемия и защитата му, Окръжен съд – Монтана обяви жалбата за неоснователна и потвърди определението на Районния съд.  

Според магистратите от събраните досега доказателства може да се направи обоснован извод, че Г. Ц. И. е извършител на престъплението, за което е обвинен и за което законът предвижда наказание до 5 години „Лишаване от свобода“. От многократните осъждания  на обвиняемия пък може да бъде направен извод, че, ако мярката му бъде изменена в по-лека,  съществува реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Поради това съдът потвърди определението на РС – Монтана и остави в сила най-тежката мярка за неотклонение на Г. Ц. И. – „Задържане под стража“.

Определението на съда не подлежи на обжалване.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.