Наказаха пенсионер от Черкаски държал незаконно археологически ценности

съд

Окръжен съд – Монтана осъди на „Пробация“ жител на село Черкаски, община Вършец, за незаконно държане от него на неидентифицирани и нерегистрирани археологически обекти.  

На 8 март 2023 г. служители на МВР открили в дома на С. Н. М. в село Черкаски два металотърсача и 87 броя  находки – монети, пръстени и апликации  от сребро и  бронз, върхове на стрели и други артефакти от различни епохи. Според Закона за културното наследство лицата, които са установили фактическа власт върху движими археологически обекти или движими археологически паметници на културата, са длъжни да поискат тяхната идентификация и регистрация като движими културни ценности от Националния исторически музей или от съответния регионален музей.

Към искането си лицата са длъжни да приложат и декларация, в която се описани вещите с посочване на произхода им и способа за тяхното придобиване. Извършената от МВР проверка установила, че намерените в дома на С. Н. М. археологически обекти не са били регистрирани, а направена експертиза констатирала, че общата им  стойност е 1368 лева, като 68 от тях представляват движими културни ценности.  

След като се запозна с всички документи по делото и изслуша страните, експерти и свидетели, Окръжен съд призна С. Н. М. – 76 годишен, със средно образование, пенсионер, неосъждан, за виновен за незаконно държане на археологически обекти и го осъди на „Пробация“ с пробационни мерки „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ за срок от 6 месеца с периодичност 2 пъти седмично и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 6 месеца.

Съдът отне в полза на държавата държаните незаконно от подсъдимия археологически и нумизматични обекти.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – София в 15 дневен срок.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.