Най-младият фестивал в община Монтана „Родило се – преродило“ събра хората в Горно Церовене

Най-младият фестивал в община Монтана „Родило се - преродило“ събра хората в Горно Церовене

От входа се вижда изложба на рисувани камъни. Встрани от нея са наредени десетките снимки, документирали участия на събори и конкурси. Допълват ги етнографски възстановки от възрожденския бит на селянина като преход към салона на читалище „Еленко Ценков – 1896“ в Горно Церовене. Тук за втора поредна година се провежда фолклорен фестивал „Родило се – преродило“, който набира популярност. Салонът на читалището е пълен с хора. Участници са танцови и певчески групи от селата Стубел, Д-р Йосифово, Долно Белотинци и Монтана. Гости са кметът Златко Живков, председателят на платформа „Агора“ Емилия Лисичкова, координаторът на платформата за областта Бойка Серафимова.

„Пожелавам Ви да съхраните това, което сте постигнали за малко време, да останете енергични, но най-вече да бъдете добри хора“,  заяви в обръщението си в началото на фестивала кметът на Монтана.

В сградата на читалището от две години се правят подобрения със средства от фонда за местни инициативи на община Монтана.

„Миналата година купихме завеси, изциклихме пода на сцената и купихме нова озвучителна техника. Тази година ремонтирахме вътрешното осветление. Приемаме Златко Живков като наш приятел, не само като кмет. С него се разбираме от една дума. Казахме му, че покривът има нужда от ремонт и той веднага се отзова“, казва Антоанета Тодорова – секретар на читалище „Еленко Ценков 1896“.  То наистина е средище на общността в Горно Церовене. Има танцов и певчески състави, детска театрална трупа, литературен клуб, групи за рисуване, кулинарни умения и растениевъдство. Фондът на библиотеката в читалището съдържа 4300 книги.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.