Жителите на Студено буче се радват на обновен парк (ВИДЕО+СНИМКИ)

Традиционният фолклорен събор „Китка“ в Студено буче  бе проведен в местността, от която произлиза името на селото. Тук се намира кладенец с ледено студени води, а преди стотици години растели вековни буки. Сега на тяхно място има над 20 метрови борови дървета. По думите на хората те са засадени в средата на миналия век. На поляната сред иглолистните гиганти е построена нова сцена, реставриран е кладенецът, поставени са маси, пейки и кошчета. Всичко това е направено през последните два месеца, със средства от община Монтана, платформа АГОРА и много дарители.  

От тук насетне в новия парк ще се провежда съборът „Китка“ и ще се прави годишният курбан за здраве на родовете от Студено буче.

Празникът бе открит с водосвет, отслужен от отец Николай. Пред присъстващите говориха кметът на селото Петър Александров, кметът на Монтана Златко Живков и председателят на платформа АГОРА Емилия Лисичкова. Тримата заедно прерязаха лентата за откриването на сцената. Фолклорният събор започна с химн на Студено буче, по текст на Биляна Борисова, изпълнен от местната читалищна група.

Кметът на Монтана Златко Живков благодари на всички самодейци. „През тази година Вие имахте много активен календар от национални изяви. Прочухте самобитния фолклор на нашия край,  за нас  най-красивия в България, каза Живков. Лятото преминава с много събори и в селата на община Монтана. Само край Пъстрина имаше  три – в Николово, в Стубел и в Крапчене. Вчера беше в Горно Церовене. Днес сме тук. Предстои Долно Белотинци, Сумер, Вирове и Липен. Огромен поклон пред всички Вас, които осмисляте това, което правим в селата“, завърши Живков.

Във фолклорния събор Китка участваха състави от селата Славотин, Стубел, Д-р Йосифово, Смоляновци, Долно Белотинци, Липен и от град Монтана. Вечерта продължи с два оркестъра – духовата музика на Студено буче „Боре бенд“ и сръбския „Саки бенд“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.