С курбан и освещаване на знамена ловците и риболовците в Монтана честваха голяма годишнина

Близо 900 ловци и рибари празнуваха днес 120-годишнината от основаването на дружество „Огоста“ в Монтана.  Те се събраха в местността „Китката“

Близо 900 ловци и рибари празнуваха днес 120-годишнината от основаването на дружество „Огоста“ в Монтана.  Те се събраха в местността „Китката“ край село Вирове под прохладните сенки на вековни дъбови дървета.

Тържеството започна с водосвет, отслужен от отец Николай и отец Емил. Духовниците осветиха знамената на 19 ловни дружинки от област Монтана.  Гости на събора бяха народният представител Ирена Димова, кметът на община Монтана  Златко Живков, заместниците му Станислав Станоев и Диман Георгиев, кметът на село Вирове Валентин Колов, секретарят на Българска федерация по риболовни спортове Валентин Симов и други.

През 1903 година 15 любители създават ловно дружество  „Сокол“ в град Фердинанд /днешна Монтана/  Председател тогава става Коста Кацарски – търговец и земевладелец. Той е един от инициаторите за построяването на Ловния дом в града и дава значима сума за начинанието.

Днес в Ловно-рибарско дружество – Монтана членуват 2100 души в 59 дружинки. Председател е Спасимир Спасов.  Дружеството стопанисва 165 хиляди хектара земи и гори.

На събора, по повод годишнината както е традицията бе раздаден курбан за здраве. Най-възрастния ловец Тодор Живков – роден 1931 бе награден с плакет и ловджийски нож.  Празника продължи с музика, отрупани маси със скара и ловджийски деликатеси, и изобщо кой, каквото си донесе.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.