Ремонтират сградите на три училища в Монтана

Ремонтират сградите на три училища в Монтана
Снимка: Любо Андреев

Сградите на три професионални гимназии в Монтана ще бъдат основно ремонтирани със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. Напълно реновирани ще бъдат Гимназията по строителство и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“, Гимназия по техника и електротехника „Христо Ботев“, сградата на Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ и Професионалната гимназия по лека промишленост. 

За целта около 1000 ученици ще бъдат преместени в други сгради, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Монтана Трайка Трайкова:

„Създадена е организация за преместване на учениците и персонала в други училища. В момента продължават подготвителните работи по подготовката на помещенията. На 15 септември новата учебна година и за двете професионални гимназии ще се открие в сградите на самите си училища. Уведомени са институциите – областна администрация, както и кметът на община Монтана, за необходимостта от промяна на транспортните схеми на пътуващите ученици. Ще се учи в едносменен режим за всяко от четирите училища в двете сгради – сутрин и следобед, съответно“.

След 15 септември учениците от строителния техникум ще учат в 6 СУ „Отец Паисий“, а от 1 октомври Електрото се мести в 5 ОУ „Христо Ботев“. От ноември финансовота гимназия и леката промишленост ще бъдат преместени, като в момента се уточнява мястото, допълни Трайкова.

Ремонтът в Гимназия по строителство и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов“ обхваща двата учебни корпуса, както и изграждане на топла връзка между тях. Започва основен ремонт и на общежитието на професионалната гимназия. И в трите училищни сгради се ремонтират покривите, подменят се ел. инсталациите, отоплителните инсталации. Именно мащабността на ремонтите е причината да е невъзможно те да бъдат извършвани паралелно с провеждането на учебния процес, уточни началникът на Регионалното управление в Монтана. 

Очаква се ремонтите да приключат до края на календарната година.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.


ЧРЕЗРадио Видин