Откриха католически параклис костница в Чипровци (СНИМКИ)

Откриха католически параклис костница в Чипровци

Нов католически параклис костница „Дева Мария – Майка на църквата“ бе открит в Чипровци. Изграждането на параклис костница в Чипровци стартира преди 5 години с активното участие на община Чипровци, както и с дарения и спонсори.

Намира се на Историческия хълм в града в близост до основите на някогашната католическа катедрала „Възнесение на Дева Мария“ и православния храм. Епископът на Никополската епархия Страхил Каваленов отслужи света литургия.

„Този храм е свързан с вековната история, можем да кажем, на присъствието на католиците в нашите земи. Този храм, който е съвсем близо до останките на древната катедрала „Блажена Дева Мария на ангелите“, където предците на нашите католици са изповядвали своята вяра“, посочи епископът. 

На откриването присъства и посланичката на Италия в България Джузепина Дзара.

Представители на католическата общност от цяла България дойдоха за откриването на параклиса, изграден на историческия хълм. 20 000 са католиците в Северна България.

„Ние сме от Хисаря, от енория Миромир. Много силно усещане на присъствие на Дух, на Бог. Много сме развълнувани, много сме доволни, че успяхме да дойдем… Чудо е“, казаха дошлите за откриването на параклиса, пред Радио Видин.

В католическия параклис в Чипровци са положени костите на Петър Богдан, Илия Маринов и монаси, посветили живота си на България.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.