Осъдиха рецидивист с 39 присъди, счупил врата на „Билла“ посред нощ

Осъдиха рецидивист с 39 присъди, счупил врата на „Билла“ посред нощ

Районен съд – Монтана наказа с осем месеца  „Лишаване от свобода“  рецидивист, разбил в полунощ врата на магазин от голяма търговска верига в Монтана. Престъплението е  извършено само два дни след като мъжът е бил освободен от затвора  във Враца.

Според документите по делото на 19 август 2023 г. около 1.00 часа в  Монтана Г. Ц. И. счупил с удари с  крака  стъклопакет и алуминиева рамка на част от врата, обособена за авариен изход на супермаркет ,,Билла“, собственост на ,,Билла  България“ ЕАД – София.  Действията на мъжа са били забелязани от гражданин, който подал информация на тел. 112 и минути по-късно пристигналите на мястото служители на МВР задържали мъжа – криминално проявения Г. Ц. И.

Проверката на полицията показала, че задържаният е пиян, многократно осъждан, с 39 присъди,  предимно за кражби, и е бил освободен от затвора след изтичане на последната си присъда два дни преди да нахлуе в магазина.  Извършеният оглед не установил  кражба, а щетата от деянието експертите оценили на стойност 62,42 лева. По случая е било образувано досъдебно производство. 

Районният съд одобри искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие. Г. Ц. И. призна изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. В този случай, според НПК, ако бъде постановена осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието, което е наложил с 1/3.  Съдът призна Г. Ц. И. – 39 годишен,  с основно образование, осъждан, безработен за виновен и го осъди на 1 година „Лишаване от свобода“, които намали с 1/3 и постанови подсъдимият да изтърпи наказание 8 месеца „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг режим“.

„Макар стойността на повреденото имущество да е ниска, обществената опасност на дееца е висока – той е многократно осъждан, системно злоупотребява с алкохол, а  деянието му е  извършено през нощта, с неопределено престъпно намерение и само два дни след като подсъдимият е освободен от затвора. Поради това престъплението не може да бъде квалифицирано като маловажно“, заявиха магистратите.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред ОС – Монтана в 15 дневен срок.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.