Недвижимите имоти в Монтана и Враца: акценти и тенденции

Недвижими имоти

Поначало Северозападна България е известна като най-бедната част на страната, която, освен всичко, се и обезлюдява най-бързо. През миналата година обаче бумът в сделките с недвижими имоти и покачването на цените не подмина и този регион. Жилищата поскъпнаха с повече от 50%, но все пак останаха едни от най-евтините в страната. Дали и в момента пазарът във Враца и Монтана следва тенденциите за останалата част от страната, коментират експертите от сайта за недвижими имоти в България Реалистимо.

В началото на годината охлаждането на пазара на имотите е факт във Враца и Монтана

Данните от имотния регистър на Агенцията по вписванията показват, че спадът в броя сделки с недвижими имоти в началото на 2023 г. не подминава Враца. Тук в периода октомври-декември 2022 г. са сключени 2043 сделки, а през януари-март 2023 г. – едва 1614. Това е спад с повече от 20%. В Монтана през последното тримесечие на изминалата година са сключени 1979 сделки, а през първото на 2023 г. – 1289 или с 35% по-малко. Спадът във Враца е близък до средния за страната – разликата между последното тримесечие на 2022 г. и първото на 2023 г. е средно 20-22% за България. В Монтана обаче свиването, както е видно и от цифрите, е значително по-сериозно. Докато 2022 бе сериозна година за местния имотен пазар, то тази година нещата са много по-различни.

Второто тримесечие на 2023 г. носи изненади в двата града

В по-голямата част от страната в периода април-юни 2023 г. спадът в пазара на недвижими имоти продължава, дори се задълбочава на някои места. Средните му стойности са около 10-12% на годишна база. Докато през второто тримесечие на 2022 г. обаче във Враца са сключени 1793 сделки, за същия период на 2023 г. те са 1880 – това означава четири процентен ръст на пазара. Монтана обаче се присъединява към тенденцията – при 1746 сделки за периода април-юни 2022 г., за същите три месеца на 2023 г. са реализирани 1510 сделки. Спадът е с 14% или над средното за България.

Цените на жилищата във Враца и Монтана

Все пак, тук цените остават едни от най-ниските в страната. Това е обяснимо, предвид факта, че Северозападна България е най-бедният район с най-сериозна безработица. В зависимост от квартала, във Враца цените варират значително – от 190 евро за квадрат в “Квартал 72” до 950 евро в “Река Лева”, където жилищата струват повече дори от централната част на града (933 евро/квадратен метър).

В Монтана, изненадващо, цените са по-високи – тук те варират от 670 в квартал “Огоста”  до почти 1200 евро на квадрат в “Младост 1”. Централната част отново е по-евтина – около 980 евро/квадратен метър. Фактът, че икономическото състояние на хората в Монтана е по-лошо, а във Враца – цените са значително по-ниски, обяснява значителния спад в единия и ръстът на пазара в другия град.

Според сайта за имотни обяви Реалистимо както в Монтана така и във Враца най-търсени си остават двустайните жилища. Все още предлагането на имоти и в двата града е ограничено, но се очакват повече имоти да излязат на пазара в следващите месеци заради забавянето на сделките и по-малкото купувачи.

В Реалистимо частни лица и собственици могат безплатно да публикуват обяви за продажба и наем. Също така агенциите за недвижими имоти публикуват там цялото си портфолио с предлагани имоти.