Инж. Иван Лазаров – кметът, който реализира успешните проекти (СНИМКИ)

Инж. Иван Лазаров - кметът, който реализира успешните проекти

Палеопаркът във Вършец разказва една приказка на 2.5 млн. години. На 15.03.2022 г. официално бе открит единственият по рода си палеопарк на Балканите. Той е разположен в Боровия парк във Вършец и е с площ от 10 дка.

Тази вълнуваща история започва преди 33 години. Толкова време е било нужно от един сандък с кости на 169 вида животни и птици и различни семена на растения, намерени в пещера до с. Долно Озирово, да се стигне до откриване на нови видове животни и птици и създаването на Палеонтологичния парк. От тогава до 2022 г. екип от специалисти на Националния природонаучен музей БАН парче по парче разкриват как е изглеждал светът тогава. Откритията и усилията на голям брой учени и екипът на Община Вършец водят до създаването на уникалния по рода си Палеопарк. Много тежък за изпълнение проект – съгласуване на учени, изпълнители и на общинския екип. Но крайният резултат е забележителен.

Паркът и музейната експозиция представят на посетителите животинските видове, които са обитавали региона през онази далечна епоха. Те са много различни от днешните: носорози, древни диви коне и чифтокопитни, гепарди, хиени, съблезъби котки, големи лешояди, орли, соколи, както и дропли, тетреви, чучулиги, бързолети и множество други изчезнали видове птици. Срещали са се антилопи и големи гущери – варани. Експозиционният комплекс на палеопарка включва зала и паркова среда с уникални скулптурни възстановки.

В залата посетителите могат да видят експозиция с фосилни останки от находището /диорама/ и да се насладят на мултимедия с клипове и анимация, представящи находището. Експозицията е представена в 10 витрини чрез отделни кости и отливки на по-впечатляващи останки, оригиналите на които са на съхранение в НПМ-БАН.

Мястото е подходящо, освен за туризъм, и за провеждане на занимания с ученици. Разходката из парка и залата със сигурност ни навеждат и на по-философски размисли за съществуването и смисъла. Защото Сътворението е божествен акт и природата в своето съвършенство го доказва. И дано не сме загубили сетивата си за това съвършенство и за отговорността ни да го опазим.

А за важността на тази експозиция за община Вършец са доказателство хилядите български и чуждестранни туристи, които вече са посетили атракцията.

Работим за Вършец! Бюлетина номер 7

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.