„Канатица“– най-младата школа по народни танци в Монтана спечели награда в Сандански

„Канатица“– най-младата школа по народни танци в Монтана спечели награда в Сандански

„Канатица“ – най-младата школа по народни танци в Монтана, спечели Награда на Кмета на Община Сандански от Националния фолклорен фестивал  „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява!”. Той се проведе на 14 октомври в Летния театър на южния град. В осмото му издание участваха  29 любителски танцови клубове от всички краища на страната. 

Танцовият клуб „Канатица“ премина през първия етап на конкурса – за автентично хоро и за обработено автентично хоро без композиция, с изпълнение на „Шумадия“ от врачанското село Манастирище и типичното за Северозапада Лево оро. На втория етап танцьорите представиха композицията „Северняшка задявка“.

Професионално жури с председател Данислав Кехайов – директор и художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин” (Благоевград) оцени участниците. Редом с него изпълнителите оценяваше и проф. Даниела Дженева – ръководител на Ансамбъл „Тракия“ (Пловдив).

Школата по народни танци, взела името на една от емблематичните фигури на Чипровския килим, беше създадена през юни тази година. Нейният ръководител Николай Спасов е дипломант в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той е дългогодишен танцьор и помощник-хореограф на ансамбъл „Младост“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.