Започва Коледният пост

Започва Коледният пост

Коледният пост започва на 15 ноември и завършва на 24 декември – Бъдни вечер.

Той е вторият по своята дълготрайност след Великия пост. Наричан още Рождественски, постът е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния. Той се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница – Великденският пост. 

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Иисус Христос. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – Божия син Иисус Христос.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември, включително, се консумира единствено растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава консумацията на охлюви, миди и октоподи, които също се приемат за постни храни.

Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, което се чества и като Ден на християнското семейство и на 6 декември – Никулден, се консумира и риба. От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.