Над 15 000 домакинства са все още без ток в област Монтана (ВИДЕО)

Над 15 000 домакинства са все още без ток в област Монтана

Над 15 000 домакинства са все още без електричество в област Монтана. Най-много са в община Монтана, където и щетите от снежната буря са най-големи. В 16 от 23 села на територията на община Монтана още няма ток.  

В 13 села водоснабдяването също е прекъснато, заради спрените помпени станции.  По информация от електроразпределителното дружество на повечето места електричеството ще  бъде възстановено до вечерта. Има опасност някой от селата да останат без ток още 24 часа.

Тежкият сняг и силният вятър са причинили много сериозни повреди в далекопроводната и локалните мрежи на територията на общината. Изпочупени са много стълбове, които трудно ще бъдат ремонтирани  в района на Смоляновци, Горно Белотинци и Клисурица. Без ток вече 30 часа от неделя през нощта са Клисурица, Долна Рикса,  Студено буче, Д-Йосифово, Габровница, Стубел, Долно Белотинци, Безденица, Благово, Винище, Вирове, Войници, Долна Вереница, Горна Вереница и Славотин. Частично е възстановено електрозахранването в Сумер и в Крапчене.  

В Монтана няма ток в кв. „Кошарник“, в крайните жилищни блокове на „Младост 3“  и в гробищния парк. Училищата и детските градини  в Габровница, Смоляновци и кв. „Кошарник“ са затворени.

ЕРМ Запад мобилизира допълнителни групи, за да се справят с авариите по мрежата средно и ниско напрежение, причинени от тежките метеорологични условия през уикенда. Общо на терен са над 1200 служители.

До момента са установени 30 счупени стълба по мрежа средно напрежение предимно в Северозападна България и екипите там работят за подмяната им и възстановяването на електрозахранването. След като бъдат отстранени авариите по мрежата средно напрежение, усилията на групите ще бъдат насочени към повредите по мрежа ниско напрежение.

Вижте повече във видеото

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.