„Пъстър свят“ от декоративни пана краси фоайето на библиотеката

„Пъстър свят“ от декоративни пана краси фоайето на библиотеката

Изложбата „Пъстър свят“ на Петрана Рангелова бе открита в Регионална библиотека „Гео Милев“. Представени са 17 декоративни пана, 8 живописни платна и 4 миниатюри.  Гоблените са изтъкани с техниката на Чипровския килим, която авторката овладява от своята майка. Така че не случайно Пепа е избрала за свое хоби това древно изкуство. Но освен влиянието на семейната страна, самите възможности на тази техника са съблазнителни. Създаването на декоративни пана чрез вплитане на различни цветни нишки на стан, позволява да се оформят сложни дизайни и живописни изображения. Това е насърчило бившата учителка от Детска градина 12 „Здравец“ да експериментира, търсейки възможност да изяви своята вътрешна потребност да твори.

В гоблените й са вплетени някои от фигурите на Чипровския килим, например, пилето и зелката, но като цяло тези орнаменти се част от композиции, които не се придържат стриктно към моделите. Използваните от нея багри, например синьо и виолетово, също не съвпадат с традиционните за прочутите килими цветове. Може да се приеме, че това е иновация на Пепа Рангелова към традицията.

Повтаряща се тема в паната й са залезите и изгревите. Тези преходни природни състояния са истинско предизвикателство за художниците. В природата за кратко време се променят нюансите на цветовете, което превръща скриването и показването на слънцето в истински небесен спектакъл. Очарованието му се крие в преходната красота, сътворена от играта на светлината и мрака. Именно то е провокирало въображението на Пепа Рангелова.  Тя съчетава сполучливо в пейзажите си топли тонове – кехлибарени, червеникави, златисти, с контрастни нюанси на зеленото и синьото. Сред тъканите гоблени привличат вниманието птицата феникс (изненадващо решена в приглушени бежови и кафяви цветове), както и паната „Ключ към вселената“, „Самодивска китка“, „Морски свят“, както и красива тъкана чанта в черно с черно с червени акценти. Едно от най-ярките пана – „Пилетата“, е дарение от Петрана Рангелова за отдел изкуство на РБ „Гео Милев“.

В изложбата „Пъстър свят“ са показаните абстрактни маслени картини, рисувани с пръсти. Липсата на инструмент – четка или шпакла, и прякото тактилно взаимодействие между художника и платното, създава по-директна връзка, позволявайки на върховете на пръстите да служат като проводници на идеята и автентичното представяне на вътрешния свят на автора. Този пряк физически контакт с боята създава усещане за непосредственост, което позволява на художника да насочи емоциите и енергията си директно върху повърхността на грундираното платно. Енергийната сила, присъща на рисуването с пръсти, се дължи на невъзпрепятстваните и спонтанни движения на ръката. Без ограниченията на четката художникът може свободно да изследва платното, превръщайки импулсите си в динамични мазки, улавящи енергията на неговите жестове. Произведенията на изкуството, създадени чрез този метод, често излъчват жизнена енергия, отразяваща прякото и нефилтрирано изразяване на емоциите на автора.

Изложбата „Пъстър свят“ на Петрана Рангелова ще остане във фоайето на РБ „Гео Милев“ до 9 февруари.

Нели Василева

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.