Георги Бърдаров представи романа „Absolvo te“ в Монтана

Георги Бърдаров представи романа „Absolvo te“ в Монтана

Георги Бърдаров трогна до сълзи публиката в Монтана, която изпълни читалнята на Регионална библиотека „Гео Милев“, на представянето на романа му „Absolvo te“. Видеопрезентацията на известния писател включваше вечните теми за войните, разделението на народите и смъртта. Но освен това, авторът говори красиво и съдържателно за прошката, надеждата и жаждата за живот, която носи всеки от нас. Бърдаров започна своето представяне на 15 март със забавна лична история, която разсмя публиката. Оказа се, че връзката му с Монтана е закупен на старо мерцедес оттук. Въпреки че сделката не е била особено успешна, той ще запомни второто си посещение на града с  любовта на читателите, които споделиха възхищението си към творчеството му.

Писателят разказа за главните герои на романа си, част от които имат своите реални прототипи. Романът вплита в сюжета си историите за съдбите и премеждията, с които са се сблъскали. Всеки от тях е различен по народност и религия. Това само по себе си се оказва източник на конфликти между евреи, араби и германски фашисти. Резултатът от „еманципацията на човешката глупост и алчност“ води до Втората световна война, концентрационните лагери, арабско-израелския и всеки следващ унищожителен конфликт.

Писателят, географ, специалист по етно-религиозни конфликти и преподавател по Демография в Софийския университет прикова вниманието с Въздействащите кадри на презентацията си, събрала документални снимки от войни и концентрационни лагери. Те илюстрираха до колко мъка, страдание и разрушения водят стълкновенията между хората с различни религии. Дълбоката същност на тези религии и тяхната мисия е да изповядат мира, обичта към ближния и това, че „животът е единственото неповторимо чудо на света“. Въпреки това, те създават разделения и конфронтации, защото техните поклонници отдавна са изкривили посланията на писанията им, което е мотивирало агресията и е довело до смъртта на стотици хиляди.

Представянето на Георги Бъдаров завърши с информация, която почти никоя от медиите не отразява, но то се случва паралелно с войните. През 2014 година е създадено движението „Поход на надеждата“. Той обединява жени от различни народности и религии, които вървят заедно километри наред, пеейки песента „Молитва на майката“ с искането за край на войната.  

Книгата „Absolvo te“ е написана в навечерието на войната в Украйна и четири години преди конфликта между Израел и Палестина да ескалира отново. Логично бе зададен въпросът дали е пророчество на автора фактът, че тя започва с изречението, че войната винаги се завръща. Бърдаров отговори, че точно преди да започне печатането се е обадил на издателството, за да ги помоли да го включат. „Не знам защо, но нещо отвътре ме накара да го допиша, може би беше предчувствие„.

Публиката остана безмълвна след въздействащите кадри и силните думи на Георги Бърдаров. Дълбоките му послания я разтърсиха емоционално и провокираха към размисъл в навечерието на традиционния празник Прошка, чиито смисъл съвпада със смисъла на латинския израз „Absolvo te“ – оневиняване, всеопрощение, опрощение на всички грехове. Десетки гости на представянето му се сдобиха с автографи и лични послания. Те имаха възможност да обменят мисли с автора и да споделят впечатленията си от романите.

Автор: Албена Николова, Клуб „Медии“- Монтана

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.