Обявиха победителите от конкурса за детска рисунка по ромска приказка

конкурса за детска рисунка по ромска

Йоана Бориславова и Александра Димитрова са победители в конкурса за детска рисунка по ромска приказка, организиран под патронажа на Общински съвет – Монтана, по повод 8 април – Международния ден на ромите. Йоана е от Детска градина №3 „Буратино”. Победителката във възрастовата категория „Начален училищен етап“ се обучава в Студио по изобразително изкуство „Рениарт” – Монтана.

На второ място в предучилищна възраст е Светлозара Йорданова от ДГ №2 „Незабравка”. Подгласници на победителката при по-големите деца са Ивайло Юлиянов  от Студио по изобразително изкуство „Рениарт” и Росен Георгиев от Четвърто ОУ „Иван Вазов”. Трети в творческото състезание са Тервел Петров от ДГ №4 – Монтана и Мартин Марков от Четвърто ОУ „Иван Вазов” и Сияна Руменова от Четвърто ОУ „Иван Вазов”.

конкурса за детска рисунка по ромска
Йоана Бориславова 1 място в категория „Предучилищна възраст“

Победителите ще получат грамоти и предметни награди при откриването на изложбата с отличените творби. То ще се състои на 8 април 2024 г. от 11:30 ч. във фоайето на Общински младежки дом на бул. „Трети март“ 98, където заседава Общински съвет – Монтана. В нея ще бъдат подредени и рисунките на още 37 деца, одобрени от журито. И на тях ще бъдат връчени грамоти за отлично представяне.

В конкурса се включиха общо 139 деца. 49 от тях са от IV подготвителна група на детските градини № 2 „Незабравка“, № 3 „Буратино“, № 4 „Калинка“, № 7 „Приказен свят“ и № 8 „Пролет“. Общо 86 са участниците от начален етап. Те са от следните училищата в Община Монтана – НУ „Георги Бенковски“ – кв. „Кошарник“, Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Четвърто ОУ „Иван Вазов“ и Шесто СУ „Отец Паисий“ – Монтана; ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Габровница, и ОУ „Васил Левски“ – с. Смоляновци. Включиха се и млади художници от Студио по изобразително изкуство “Рениарт” – Монтана.

конкурса за детска рисунка по ромска
Александъра Димитрова – 1 място в категория „Начален етап“

Децата рисуваха по сюжетите на три различни ромски приказки от сборника на  Йосиф Нунев. Пъстрите рисунки са ги претворили с пастел, акварел, темпер, маркери и цветни моливи.

Журито бе оглавено от Теодора Любенова – общински съветник от Местна коалиция „НДСВ, ДПС, Български гласъ”, която е инициатор на конкурса. При оценяването журито взе предвид точното придържане към приказката, креативността и оригиналността при интерпретацията на избран момент със средствата на изобразителното изкуство. Бяха оценени и изобразителните умения на децата, за което допринесоха членовете на журито Виктория Михайлова – художник, преподавател по изобразително изкуство в Трето ОУ „Д-р Петър Берон“, и Румяна Белчева – ръководител на Клуб за приложни изкуства „Дорос“ към Общински младежки дом.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.