Проектни идеи за 8 530 000 евро по програма Injerreg България-Сърбия бяха гласувани в Монтана

Проектни идеи за 8 530 000 евро по програма Injerreg България-Сърбия бяха гласувани в Монтана

Бордът на стратегическия съвет по програма Injerreg България-Сърбия 2021 – 2027 одобри списък с девет проектни идеи и три резервни за изпълнение в трансграничния регион. Четвъртото заседание на съвета се проведе днес в Монтана под ръководството на двама съпредседатели – Златко Живков – кмет на община  Монтана и Драгана Стоянович – Агенция за регионално развитие „Юг“.

Програмата обхваща областите  Видин, Монтана, Враца, София област, Перник и Кюстендил на територията на Република България и областите Бор, Зайчар, Нишава, Топлица, Пирот, Ябланица и Пчиня на територията на Република Сърбия.

В дискусиите участваха представители от Министерството на регионалното развитие на България, от министерството на европейската интеграция от Сърбия, от общини, държавни институции и неправителствени организации. Четиринадесет от членовете на борда  са от сръбска и 13 от българска страна. 

Общият бюджет на проектните идеи от одобрения списък на териториалната стратегия е близо  8 милиона и 530 хиляди евро, като всеки от проектите може да бъде с бюджет между 500 хиляди и 1 милион евро. Срокът за изпълнение е от 12 до 24 месеца.  Очаква се списъкът с проектните идеи да бъде одобрен от европейска мониторингова комисия.

 „Община Монтана има богат опит с изпълнение на проекти в трансграничния регион със Сърбия, заяви Златко Живков във встъпителното си обръщение. Работим заедно с община Пирот  от 2005 година насам. Изпълнили сме близо 16 проекта. Благодарение на това сътрудничество са ремонтирани четири стадиона в града и селата, две детски градини, едно училище. Реставрирана е базиликата на крепостта, закупени са машини за сметосъбиране, снегопочистване и друга комунална техника. В този програмен период отново ще участваме с проект, чрез които ще бъде извършена следваща реставрация и консервация на крепостта Калето на  кулата и войнишките помещения“, уточни Живков.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.