Наградиха децата участвали в конкурса за детска рисунка по ромска приказка (СНИМКИ)

Наградиха децата участвали в конкурса за детска рисунка по ромска приказка
Снимки: Мая Асенова

Днес в сградата на Общински младежки дом – Монтана бе открита изложба, където се състоя и награждаването на участниците в конкурса за детска рисунка по ромска приказка, организиран под патронажа на Общински съвет – Монтана, по повод 8 април – Международния ден на ромите.

В нея бяха подредени и рисунките на още 37 деца, одобрени от журито. Децата рисуваха по сюжетите на три различни ромски приказки от сборника на Йосиф Нунев. Пъстрите рисунки са ги претворили с пастел, акварел, темпер, маркери и цветни моливи. Йоана Бориславова и Александра Димитрова са победителите в конкурса. Йоана е от Детска градина №3 „Буратино”.

Победителката във възрастовата категория „Начален училищен етап“ се обучава в Студио по изобразително изкуство „Рениарт” – Монтана. На второ място в предучилищна възраст е Светлозара Йорданова от ДГ №2 „Незабравка”. Подгласници на победителката при по-големите деца са Ивайло Юлиянов от Студио по изобразително изкуство „Рениарт” и Росен Георгиев от Четвърто ОУ „Иван Вазов”. Трети в творческото състезание са Тервел Петров от ДГ №4 – Монтана и Мартин Марков от Четвърто ОУ „Иван Вазов” и Сияна Руменова от Четвърто ОУ „Иван Вазов”.

Победителите получиха грамоти и предметни награди при откриването на изложбата с отличените творби. В конкурса се включиха общо 139 деца. 49 от тях са от IV подготвителна група на детските градини № 2 „Незабравка“, № 3 „Буратино“, № 4 „Калинка“, № 7 „Приказен свят“ и № 8 „Пролет“. Общо 86 са участниците от начален етап. Те са от следните училищата в Община Монтана – НУ „Георги Бенковски“ – кв. „Кошарник“, Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, Четвърто ОУ „Иван Вазов“ и Шесто СУ „Отец Паисий“ – Монтана; ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Габровница, и ОУ „Васил Левски“ – с. Смоляновци.

Включиха се и млади художници от Студио по изобразително изкуство “Рениарт” – Монтана. Журито бе оглавено от Теодора Любенова – общински съветник от Местна коалиция „НДСВ, ДПС, Български гласъ”, която е инициатор на конкурса.

При оценяването журито взе предвид точното придържане към приказката, креативността и оригиналността при интерпретацията на избран момент със средствата на изобразителното изкуство.

Бяха оценени и изобразителните умения на децата, за което допринесоха членовете на журито Виктория Михайлова – художник, преподавател по изобразително изкуство в Трето ОУ „Д-р Петър Берон“, и Румяна Белчева – ръководител на Клуб за приложни изкуства „Дорос“ към Общински младежки дом.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.