Първи случай на коклюш в Монтана

коклюш

РЗИ Монтана е установила първи случай на коклюш за годинита в област Монтана. Не се съобщава къде е засечена заразата и други данни за пациента.

Случаите на коклюш в страната от началото на годината са 70. Заболяването засяга най-вече при неимунизираните хора и тези, които отдавна са получили ваксина.

Коклюш или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Инкубационният период на болестта е 1 – 2 седмици след заразяването, а до 40-ия ден болните са заразители. Започва с лека, постепенно засилваща се суха кашлица, придружена от отпадналост и повишена телесна температура. Постепенно кашлицата придобива пристъпен характер с невъзможност пациентът да си поеме въздух по време на пристъпа. Очите се зачервяват, устните и езикът посиняват.

След края на кашличния пристъп болният отделя жилави светли храчки. Тежестта на заболяването се определя по честотата и продължителността на пристъпите на кашлица, като по-тежките пристъпи са придружени и от повръщане. Усложнения могат да засегнат кърмачетата и малките деца, като най-сериозното от тях е бронхопневмонията.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.